Wijnen en Portugal

0
0
0
s2smodern
0
0
0
s2smodern

Eten en drinken in Portugal

Portugal en de mediterrane landen zijn trots op hun 'dieet' veel verse groenten, wit vlees, veel vis en olijfolie. Er worden diverse fairs en festivals georganiseerd deze gezonde manier van eten aan iedereen bekend te maken.

mediterraan dieet       vis moet zwemmen

Naast eten is bewegen en veel in de buitenlucht geeft het menu ook aan; geniet elke dag van een goed glas witte of rode wijn... 

Portugal is relatief onbekend als wijnland, wellicht heeft de marketing niet helemaal zijn werk gedaan, maar een feit is er worden heerlijke en betaalbare wijnen in Portugal geproduceerd, in totaal zo een 20 miljoen HL. Enkele streken:

Douro

Deze streek is gekwalificeerd door UNESCO als wereld erfgoed en staat bekend om zijn steile terrasvormige helling die aan de rivier, de Douro, omlijsten. De Douro-streek heeft koude winters en warme zomers, kent vele unieke druivensoorten en oude wijngaarden, soms met gemengde druiven rassen.

Voornaamste grondsoort is leisteen en ze produceren, rode, witte en Port wijn. De witte wijnen presenteren zich fris en levendig en hebben een fijn aroma. Soms zijn ze gegist op eikenhout, wat aan de smaak een extra dimensie geeft. Rode Douro kent eveneens een verrassend breed geschakeerd smaakpatroon, variërend van het krachtige, traditionele smaaktype tot het meer elegante, speelse type.

Vinho Verde

In het Noord-Westen tussen de rivieren Minho en Douro, sterk beinvloed door de Atlantische oceaan ligt de grootste wijn productie streek van Portugal, Vinho Verde. Vino Verde is een friszure sprankelende wijn.

Letterlijk betekent Vinho Verde 'groene wijn'. De naam slaat niet zozeer op de kleur van de wijn (die kan lichtgroen of rood zijn), maar meer op het feit dat de wijn heel jong gebotteld wordt. Het verse druivensap gaat gisten in open stenen kuipen en daarna in vaten opgeslagen. Tijdens de opslag ondergaat de wijn een 2e gisting waarbij koolzuur vrijkomt. Dit koolzuur geeft de typische sprankeling aan de wijn.

Dao

De bekendste tafelwijnen van Portugal komen uit de Dao streek, gelegen aan de Rio Dao. De blauwe druiven groeien op graniet en de groene druiven voornamelijk op Leisteen. Dao is DOC-gebied ofwel, er is een gecontroleerde herkomst benaming voor wijnen op het hoogste kwaliteits nivo, volgens Europosese regelgeving. De rode wijn heft een stoer karakter en is vol en droog, de oudere variant heeft een complex bouqet. De witte wijnen zijn heerlijk fris en aromatisch.

Lissabon, Tejo en Peninsula de Setúbal

Lissabon - Lisboa voorheen Estremadura ligt aan de Atlantische oceaan ten westen van Lissabon tot net onder Coimbra.fruitige rode wijnen met soepele kruidige body. De witte wijn is vaak stro-geel met een fijn en elegant aroma en fruitsmaak.

Tejo betekend (rivier de) Taag, en ligt ter noord-oosten van Lissabon. Er worden wijnen met een prima prijs/kwaliteits verhouding geproduceerd

Peninsula de Setúmbal is het schiereiland ten zuiden van Lissabon, het ligt tussen de Atlantische oceaan, rivier de Taag en de Sado. Doc, voor de dessert, moscatel wijnen. De rode wijn is elegant vol, rijp fruit met zachte tannines enfrisse zuren. De witte wijn is fruitig, tropisch, met perzik, citrus honing en kruiden.

Alentejo

De Alentejo is een zeer uitgestrekt gebied in het zuidoosten van Portugal. Een vrij vlak, droog en rotsachtig land waar veel kurkeiken groeien.Alentejo-wijnen zijn in de regel lekker soepele, stevige wijnen. De witte zijn aromatisch, zacht fruitig en kruidig van smaak. De rode wijnen smaken heerlijk zacht en vlezig

.wijnrank  Vinho Verde  douro wijne terras